guernica

80 år sedan Nazitysklands första terrorbombning: Bombregnet förstörde nästan alla byggnader. Befolkningen flydde och fronten kollapsade. Den 26 april lade tyska bombplan den baskiska staden Guernica i ruiner. Attacken blev synonym med begreppet terrorbombning. På tavlan som jag arbetar med och som jag ska kalla Guernica, och i alla mina senare konstverk uttrycker jag klart mitt avståndstagande av den militära kast som har sänkt Spanien i en ocean av smärta och död.” - Pablo Picasso. KRÖNIKA. ”Oj, vad stor den är”, kan man känna när man står inför ”Guernica” på Museo Reina Sofia i Madrid. Pablo Picassos målning, en av världens mest kända över huvud taget, är 3,5 meter hög och nästan 8 meter lång. Än mer effektfull på grund av sin återhållna färgskala i gråtoner har verket blivit en.

Guernica - vill

Charles Lindberg flyger över Atlanten. Alla tyckte naturligtvis inte om tavlan — vissa avskydde konststilen, andra kritiserade dess politiska budskap i den tyska utställningskatalogen skrevs rent ut att vilken fyraåring som helst hade kunnat måla den — men generellt sett blev Guernica lika hyllad som den spanska regeringen hade hoppats. Staden har sedan medeltiden varit kulturellt centrum för regionen. Det finns ingen Stora Boken Om Dick Bengtssons Tavlor , man är dömd att själv tolka konsten och fundera på vad som menas med obehaget i den. Gav order om partiell reträtt från ryska baser i Syrien.

Guernica - liknande

Efteråt menade många att det hade varit Bushadministrationen som låg bakom detta, de hade inte tyckt att ett verk som visar fasorna med krig var en lämplig bakgrund när någon står och försöker argumentera för Irakkriget. En reproduktion av målningen återfinns i FN: Senaste nytt Mest lästa. För bilder, se respektive bildsida klicka på bilden. Sedan förvaras det märkliga verket Guernica på Pradomuseet i den spanska huvudstaden Madrid. Hans verk, vid sidan av det var ett beställningsjobb, blev konstnärens sätt att uttrycka sin avsky inte bara mot bombningen av Guernica, utan krigets fasor i allmänhet. guernica